Є. Д. ЧАК - Складні випадки українського слововживання

Тамувати, гамувати

Тамувати, гамувати. Основне значення слова тамувати – «стримувати». «Дівчина дивилась на мене своїми незрячими очима і жадібно, тамуючи подих, слухала мою розповідь» (С. Шурахович). «– Покурюєш? – ледве тамуючи злість, вимовив Заруба» (В. Кучер).

Крім цього основного значення, слово тамувати може передавати ще й інші відтінки, зокрема «переборення або заглушення в собі якогось почуття»: «Сергій насунув нижче на лоба картуза, кинув крадькома погляд на Ніну. Вона стьобала колоском себе по ногах, кусала губи, тамуючи сміх» (Ю. Мушкетик). «Чим ближче підходила вона до чорної смуги лісу, тим ставало їй страшніше. Та вона тамувала в собі отой мимовільний страх і, не зупиняючись, ввійшла нарешті в знайомий їй змалечку ліс» (А. Шиян). «Тамувала в роботі їдкий біль, хотіла втекти подалі від сорому» (А. Хижняк).

Основне значення слова гамувати – це «заспокоювати», «притуплювати гостроту почуття чи відчуття». «Усі розбивали, грабували й палили. Село винувато, село буде і одвічати. Але село не хотіло. Докори й сварки підіймали стару ворожнечу, наповерх сплили забуті кривди й гріхи. Спокійніші всіх гамували» (М. Коцюбинський). «Гамуючи шалене биття серця, піднімаюсь по сходах» (Ю. Мушкетик).

Слову гамувати властивий і такий відтінок, як «припиняти». «Перші болі завдають серцю глибоких кривавих ран, але юне серце здатне гамувати біль і вкриватися рубцями» (М. Чабанівський).

Отже, тамування – це стримування, гамування припинення чогось.

Слово біль може сполучатися з обома дієсловами: тамувати біль значить «терпіти його, пересилюючи себе, зосереджуючи свою увагу на іншому», а гамувати біль – це «намагатись припинити його або принаймні хоч заспокоїти». «Напружуючи всі сили, тамуючи біль, підтягаючи за собою автомат і рацію, він поповз по слизькій, вистеленій мохом землі» (С. Скляренко). «Для гамування болю лікар виписав дівчинці спеціальні ліки».

Літературне місто - Онлайн-бібліотека української літератури. Освітній онлайн-ресурс.